HÁZTARTÁSI VÍZKEZELÉS ÉS IVÓVÍZKEZELÉS

A probléma

A modern háztartásban az ivóvíz legnagyobb részét testápoláshoz, fürdéshez és zuhanyozáshoz, mosogató- és mosógépekhez, valamint különböző tisztítási munkákhoz használjuk fel.
Az egyes felhasználási célok nagy részéhez az ivóvizet fel kell melegíteni. A kemény víz melegítése és/vagy örvénylő mozgása során vízkő képződik.

A vízkő különösen veszélyezteti
  • a bojlereket, vízforralókat stb.,
  • a mosó- és mosogatógépeket,
  • a kávéfőzőket, zuhanyrózsákat, szelepeket,
  • az összes melegvizet szállító vezetéket,
  • az összes csőhajlatot és -szűkületet.

A lerakódott mészrétegek lényegesen csökkentik a hőátmenetet, az elektromos fűtőelemeknél pedig hőtorlódáshoz vezetnek. Ennek során a fűtőelem egyre jobban túlmelegszik, míg tönkre nem megy. A vízforraló hőcserélőjén már az 1 mm vastag vízkőréteg-lerakódás is kb. 12 %-kal több energiafelhasználást eredményez.

Az optimális megoldások:

2 + 3 (8 – 21 °dH) közötti keménységtartományban

Adagolószivattyú használatakor a vízkeménység-képzők kb. 15°dKH-ig stabilizáltak, azaz oldatban maradnak melegítéskor is, és nem tapadnak meg a csövön.

3 + 4 (14 ->21°dH) közötti keménységtartományban

Keményebb víz esetén vízlágyító berendezés beszerelése javasolt. A berendezés a víz keménységét az ideális 8 °dH értékre szabályozza be, azaz a víz érezhetően lágyabbá válik, és eleget tesz az egészséges ivóvízzel, a modern háztartás gazdaságosságával és komfortjával szembeni kívánságoknak.

Alternatív vízkezelés

Az alternatív vízkővédő berendezés esetében (BiOSTAT 2000) nem változik a víz összetétele. A víz összes alkotóeleme a vízben marad. A kezelés során oltókristályok jönnek létre, melyekre természetes módon rákötődnek a fölösleges mészrészecskék. Ezután pedig már nem tudnak lerakódni a cső belső falára.

Mit tegyünk rozsdás, barnára szÍnezŐDÖTT víz esetén?

A vízművek higiéniai szempontból kifogástalan ivóvizet szolgáltatnak. A vízműtől a felhasználásig terjedő úton azonban lerakódások keletkeznek, melyek bekerülnek a vízvezetékbe. Éppoly kevésbé kerülhető el, hogy a közüzemi csőhálózaton végzett munkák során az ivóvíz szennyeződjön. Az ebből adódó következmények ismertek, a víz barnásan elszíneződik, az elzáró és szabályozó szerveknél működészavarok lépnek fel, a vízcsapok pedig csöpögni kezdenek…

Sokkal rosszabb azonban az, hogy az efféle szennyeződések lerakódnak a cső felületén, és elektrokémiai elemeket képeznek, melyek végső soron lyukkorrózióhoz és csőtöréshez vezethetnek. Az efféle korrózió azért veszélyes, mert a károsodás igen gyorsan, gyakran már néhány hónapon vagy éven belül fellép. Főleg az új, fémesen csupasz vezetékek hajlamosak a lyukkorrózióra.

Az optimális megoldás…

… egy visszaöblíthető szűrő prevenciós csíra elleni védelemmel. A szűrő igény szerint manuális és automatikus kivitelben vagy nyomáscsökkentővel is kapható. A szűrők kivonják az ivóvízből azokat az oldatlan állapotú anyagokat, melyek a háztartási vízszerelvényeknél műszaki zavarokat okozhatnak.

Németországban a DIN szabvány előírja a szűrők használatát a fémes vezetékekben, melyeket közvetlenül a vízfogyasztásmérő után építenek be az ivóvíz-berendezésbe (háztartási vízszerelvények). A védőszűrő kiválasztásának legfontosabb kritériuma a DIN-DVGW vizsgajel.

Ha a víz agresszív szénsavat tartalmaz, illetve már barnára színeződött (szívesen elvégezzük a vízminőség díjmentes elemzését), JUDO adagolószivattyú alkalmazása szükséges. Az adagolással úgynevezett védőréteg kialakítása válik lehetségessé a csővezetékekben, ezáltal hatékony korrózió elleni védelemmel látva el a csőhálózatot. A védőréteg kialakítása a már korrodált vízvezetékcsövekben is lehetséges.

Szeretne tőlünk ajánlatot kapni?

Részletes ajánlat elkészítéséhez további információkra is szükségünk van. Kérjük, töltse ki a megfelelő kérdőívet, és küldjön nekünk egy vízminta analizist. A vízminta eredmény elemzése az Ön számára természetesen díjmentes! Hívjon bizalommal. Köszönjük!