Vizünk

A víz minden földi élet alapja. Különösen nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló ivóvíznek. Az ivóvíz-szolgáltatók kémiai, biológiai és higiéniai szempontból kifogástalan vizet szolgáltatnak nekünk, amely megfelel a német ivóvízrendeletnek és a DIN 2000 (Német Szabványügyi Intézet) előírásainak. Az ivóvíz minősége folyamatos és intenzív ellenőrzésen esik át, ezzel szavatolva a fogyasztók legnagyobb fokú biztonságát.

Miért van szükség az ivóvíz kezelésére?

A fentiek ellenére a háztartásokban a vízminőségtől függően előfordulhatnak vízkőképződési és korróziós problémák. A vízzel szemben támasztott műszaki követelmények, valamint komfortigényünk sem hozhatók mindig összhangba a vízminőséggel.

Egy átlagos háztartás napi vízigénye kb. 140 liter. Ebből csak 3 litert használunk fel főzésre és ivásra. A fennmaradó mennyiséget testápoláshoz, mosogatáshoz, mosáshoz stb. használjuk fel, ezért gyakran fel kell melegíteni. Ezekre a feladatokra az ivóvíz általában nincs megfelelően előkészítve, célirányos vízkezeléssel azonban a háztartásban mégis az említett követelményekhez igazítható.

A víz körforgása

A napsugárzás ereje elpárologtatja a világtengerek, folyók, tavak és a vegetáció vizeit. A vízpára felszáll az atmoszférába, felhőket képez, és eső, jégeső vagy hó formájában ismét visszahullik a Földre. A víz már az atmoszférában szennyezőanyagokat, többek között port vesz fel. A savtartalmú ipari gázok, elsősorban azonban a levegőben lévő oxigén és széndioxid savassá teszik az esőt.

Wasserkreislauf

A csapadék először átfolyik a felső földrétegen, humuszanyagokat, rothadási termékeket és szénsavat vesz fel. A talaj szerkezetétől függően ezt követően különböző ásványi anyagok oldódnak ki és kerülnek a vízbe, így pl. kalcium, magnézium (mész), nitrátok, vas, mangán, stb.

Ezt a talajvizet a vízművek kútjai a mélyből szállítják a felszínre. Ezen kívül természetes forrásvíz formájában is napvilágra kerül. Az ivóvíznyerés helyétől függően különböző befolyásoló tényezők fejtik ki hatásukat.

Ezzel lezárul a vízkörforgás.

bros8
bros7
bros6a
bros6b
bros6c
bros5a
bros5b
bros4a
bros4b
bros3a

bros2